Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Körömápolás

2010.05.17

A keleti országokban és Latin Amerikában a hosszú köröm a gazdagság és jólét szimbóluma volt. A hosszú köröm ma is divat, s egyértelműen kiemeli a nők szépségét. Sokan azonban nem olyan szerencsések (vagy talán nem ismernek annyi körömápolási fortélyt), hogy saját körmüket meg tudják növeszteni.

  Sokan küzdenek a töredezett, puha köröm problémájával. Ezek az apró intő jelek nem egyszerűen szépséghibák, gyakran az egészségi állapotra utalnak. Az elszíneződött, vagy töredező körmök vitaminhiány, és a szervezetben lezajló védekező folyamatok eredményei. Főként télen, a szervezet vitaminigénye megnő. Ha a táplálkozás során nem jut elegendő ásványi anyaghoz és vitaminhoz, akkor a test "kevésbé fontos" részeitől von el tápanyagot.

  Mivel a körmök a szervezet minden apró változására érzékenyen reagálnak, egy szakember számára minden elváltozás sokat mondhat. A legtöbb apró jel ártalmatlan, s csupán arra figyelmeztet, hogy túl sok vegyi anyaggal érintkezünk nap mint nap. A szappanok, mosogatószerek, sőt, még a mosás során használt öblítők többsége is elvékonyítja a körmöt.

http://tiniknekoldal.elivepage.com/tarhely/tiniknekoldal/kepek/apolt_kez.jpg

A köröm elváltozásai

- Töredezett körmök: a töredezett körmök gyakran kalciumhiányra utalnak, ilyenkor érdemes több tejterméket bevenni a mindennapi étrendbe.
- Hosszanti csíkok: a körmön a növekedés irányában húzódó csíkok olykor ízületi panaszokra utalnak, de lehetnek az alacsony folyadékfogyasztás jelei is.
- Sárga köröm: ha a köröm színe sárgásra változik, azért dohányosok esetében a nikotint hibáztathatjuk. Olykor gomba, vagy májprobléma is okozhatja.
- Sötét folt a köröm alatt: ez esetben véraláfutás keletkezik a körmön, valamilyen ütés vagy erős nyomás hatására. Ritkább esetben bőrrákra is utalhat. A véraláfutás magától eltűnik.
- Fehér foltok, csíkok a körmön: legtöbb esetben a köröm apró sérülései okozzák (pl. körömreszelés során), de utalhat vitaminhiányra, illetve anyagcserezavarokra is.

A köröm ápolása

  A körmök ápolása nem igényel különösebb szaktudást, elegendő az odafigyelés, és a megfelelő termékek használata. A szép köröm nem csak az ápoltság, de a jó egészség jele is egyben. Ma már számtalan vitaminkészítmény és krém kapható, melyek biztosítják a körmök egészséges növekedését. A kovaföldkapszula is ezen termékek közé tartozik, összetevői erősítik a köröm szerkezetét. Mivel a körmök ápoltsága és szépsége a táplálékot adó körömágytól is függ, így erre a területre is figyelmet kell fordítani. A kéz és körömápoló termékek többsége vitaminokat és bőrnyugtató anyagokat is tartalmaz, segítséget nyújthat a körömágy ápolásában.

http://www.atkepzes.com/news_images/478/2_png_393_2009100193918_44.png