Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


5 téli sport amit érdemes kipróbálnod!

2010.02.06

A 2010-es téli olimpiai játékokata kanadai Vancouver-ben rendezik február 12 és 28 között. Ahelyett, hogy a kanapén ülve, chipset rágcsálva egész nap a TV-t néznéd, itt az ideje, hogy kipróbálj néhányat a téli sportok közül. Nem csak a friss levegő tesz jót a szervezetednek, de fejlesztik az egyensúlyod és izmot is építesz velük!

Sífutás 

Az állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb sport, amit csak kipróbálhatsz. Ráadásul több kalóriát éget el, mint szinte bármilyen egyéb sporttevékenység.

A sífutás egy olyan aerob sport, ahol hosszabb ideig megállás nélkül kell mozogni, mialatt a szív oxigént pumpál az ereken keresztül az izmokba, hogy biztosítsa számukra az energiát. A sífutás által erősített izmok váltakoznak a síelés stílusától függően, de jellemzően a comb izmait (gluteus maximus és gastrocnemius) valamint a bicepszet és a tricepszet veszik igénybe. Ami a kalóriát illeti, egy 75 kilós személy akár 500-640 kalóriát is elégethet kb. egy óra sífutással, attól függően, hogy milyen erőfeszítéssel végzi azt.
Amire jó, ha odafigyelsz:

•  Ne ess túlzásba. Légy óvatos, mikor megtervezed, hogy mennyi ideig fogsz síelni.
•  Készítsd fel izmaid néhány elliptikus tréner edzéssel.
• Vigyél magaddal folyadékot és valami rágcsálnivalót, energiaszeletet, főleg ha távoli területre készül.
• Rétegesen öltözz.
• Gondoskodj a biztonságról. Valaki mindig tudja, hogy hol leszel és mikorra  várhatnak vissza. A kihűlés nagyon gyorsan bekövetkezik!

Sílesiklás

A sífutással ellentétben a sílesiklás kevesebb energiát igényel, mivel általában nem több, mint két-három perc.
A lesiklópályán használt izomcsoportok elsődlegesen a feszítő izmok, mint a hátsó combizom, a négyfejű combizom, a vádli, csípő és a láb izmai. Kisebb mértékben, a hasi izmok és a karizmok is igénybe vannak véve.
A sílesiklás egy olyan sport, ami javítja az egyensúlyt, a rugalmasságot, gyorsaságot, és a lábakat. A havon történő síelés a vízisível ellentétben nem erőlteti meg a törzs hátsó izmait, az inakat. Sílesiklással óránként 360-570 kalóriát tud egy 75 kilós személy elégetni.

Kezdők kerüljék a túl magas csúcsokat, mert fennállhat a magassági betegség lehetősége, ezért a legjobb, ha fokozatosan szoksz a magassághoz. A magassági betegség jelei közé tartozik az egész homlokra kiterjedő fejfájás, izomfájdalom, légszomj, és a racionális gondolkodóképesség hiánya.

A sérülések nagy százaléka a nap későbbi szakaszában történik, és gyakran végződnek bokatöréssel.  Győződj meg róla, hogy elegendő folyadékot fogyasztasz annak ellenére, hogy hideg van.

http://www.sielok.hu/afotok/arlberg-2008/00_T_Arlberg_Stanton_gelber_skifahrer.jpg

Snowboardozás

Snowboardozásnál a vádli izmok, a hátsó combizmok és négyfejű izom irányítják magát a snowboardot, míg a boka és a láb izmai az iránytartásért, a hasi izmok pedig az egyensúlyért felelősek. Ezzel a sporttal is körülbelül 480 kalóriát égetsz óránként.
A legújabb tanulmányok szerint a szabadban gyakorolt sportolás csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot. Mindemellett javítja a kardiovaszkuláris állapotot, és jó zsírégető hatással bírnak.

Íme snowboard tippjeink:
• A tudásodnak megfelelő terepet válassz

• Hogy több kalóriát égess, a meredekebb úton lépcsőzz

• Ügyelj a megfelelő felszerelésre: Viselj sisakot, csukló- és a könyökvédőt

• Ha kezdő vagy, érdemes egy-két órát venni ahelyett, hogy megpróbálnál magadtól rájönni a helyes technikára.

Korcsolyázás

A korcsolya a fitness minden elemét magába foglalja. Egy egész életen át lehet űzni, akár egyénileg, akár csoportosan. A korcsolyázás egy könnyen tanulható sport - hacsak nem akarod az ugrásokat is elsajátítani – mely erősíti a test alsó izmait. Az ugrások pedig építhetik a csonttömeget. A korcsolyázás emellett fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. A gyorskorcsolyázóknál  nagyobb hangsúlyt kapnak a combok,  akik emelik a partnerüket,  erősebb felső testtel rendelkeznek, míg akik sok ugrást végeznek, azoknál a felsőtest kevésbé hangsúlyos.

Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethetsz. Az új korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek.Fontos tudni, hogy a korcsolyák egy számmal az utcai cipő mérete alatt vannak. Sokan nem tudják ezt, és soha nem múló fájdalommal párosul náluk a korcsolyázás. Nincs olyan, hogy valakinek gyenge a bokája a korcsolyázáshoz: ilyenkor a cipő egyszerűen nem megfelelő.

http://www.szentesjegpalya.hu/images/korcsolya.jpg

Jégkorong

Az emberek különböző személyiségűek - egyesek magányos harcosok, míg mások a csoportos tevékenységeket kedvelik. Ez utóbbiak számára a jégkorong lehet a tökéletes téli sport.

Eltekintve attól, hogy a jéghoki bajtársiasságra nevel, az igénybevett izmok hasonlóak a más típusú korcsolyázáséhoz: a test alsó izmai az egyensúly fenntartásában, míg a felsőtest a hokiütő mozgatásában kap szerepet.
A legtöbb játékos megközelítőleg egy - másfél percet tölt a jégen, majd két-négy percig pihen. Játék közben, a szívritmus akár több mint 190 is lehet, így a pihenő szakaszban történik a regenerálódás.

Ugyanúgy, mint a többi sportnál, itt is fontos, hogy sok folyadékot fogyassz, és bármilyen csábító is a meccs utáni sörözés, nem pótolja az elvesztett folyadékot, mivel az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.